5x Herfstrecepten

geplaatst in: recepten | 0

herfstrecepten-1

Voor de herfst heb ik 5 van mijn favoriete recepten gebundeld waar je het lekker warm van krijgt. Ze zijn heerlijk voor de lunch of als avondeten. 
Natuurlijk zijn ze allemaal zonder toegevoegde suikers en met zo min mogelijk ingrediënten en meestal snel te maken.

Pompoencake: verantwoord snoepen!

 

2 weken terug voor het eerst een pompoen gekocht en me laten inspireren door allerlei recepten op internet.
En het is gelukt! Ik heb een heerlijke pompoencake gemaakt en door 2 vierjarige meisjes goedgekeurd!!

Je hebt nodig:

150 gram meel, ik heb voor de helft havermout en de andere helft speltmeel gebruikt,
maar je kunt ook andere soorten gebruiken
Een pompoen en daarvan ongeveer 175 gram pompoenpuree
3 eetlepels kokos (gemalen)
2 tot 3 eetlepels koekkruiden
2 eieren
1 banaan
1 theelepel bakpoeder
snufje zout

Doe de pompoen in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 20 minuutjes. Nu kan je de pompoen makkelijk schillen en kun je makkelijk de pitjes en draden eruit halen.
Je hebt iets minder dan de helft nodig. De andere helft kun je in de schil laten. Ik heb daar soep vastgemaakt.

Pureer de pompoen, banaan en eieren met de staafmixer en daarna doe je de andere ingrediënten erbij.

35 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Eet smakelijk!!

 

Pompoensoep

De herfst is officieel begonnen en het is dan ook echt herfstweer.

En wat is er lekkerder dan eerst even lekker een rondje hard te lopen in de regen om daarna  te herstellen met deze pompoensoep! Er zitten namelijk ook rode linzen in die boordevol eiwitten zitten.

In pompoen zit veel ijzer en vitamine B2,  vooral belangrijk voor mensen die vegetarisch zijn.Normaal wordt plantaardige ijzer niet goed opgenomen, maar bij pompoen is dit wel het geval.
Daarnaast bevat het veel vitamine C en Caroteen. Caroteen  hebben een anti-oxidante werking en helpt mee aan het afweersysteem en de celgroei.

Je hebt nodig:

Een hele pompoen van ongeveer 500 gram
150 gram rode linzen
liter water
groentebouillon
2 kleine uitjes
2 knoflookteentjes
koriander
paprikapoeder
peper

Bak de uitjes en de knoflook. Doe het water en de groentebouillon erbij.
De pompoen heb ik in de oven op 200 graden even voor gegaard, waardoor je hem makkelijker kan opensnijden en de pitten kan weghalen.
Snijdt de pompoen met schil en al, als je een biologische pompoen hebt, in stukjes en voeg toe.laat dit ongeveer 15 minuutjes koken en dan doe de gewassen linzen erbij en de kruiden.
Laat dit ongeveer 15 minuutjes koken en dan kan de blender zijn werk doen.

Als je de soep serveert is het lekker om wat cottagecheese erin te doen voor wat extra eiwitten.

Eet smakelijk!!

 

Kapucijners a la Bianca

 

Er wordt aangeraden elke week een maaltijd te eten met peulvruchten. Er zitten namelijk heel veel vezels in, het zit vol eiwitten dus prima op de dag dat je vegetarisch wilt eten, vitamine B en ijzer.

Ik at vroeger altijd kapucijners met piccalilly, uitgebakken spekjes en een hele grote schep suiker………….

Mijn versie is zonder toegevoegde suiker, zit wel wat zoetstoffen in de piccalilly, maar dit eet je niet zo vaak.

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

 

Blikje kapucijners

Potje Amsterdamse piccalilly zoet zuur, merk: kleintje Kesbeke

1 ui fijn gesneden

Klein appeltje in stukjes

100 gram magere spekjes

 

Bak het uitje, de spekjes en daarna het appeltje erbij.

Ondertussen verwarm je de kapucijners.

Als je het serveert doe je naar smaak de piccalilly erop.

Voor mij is het nieuwe recept geslaagd: er kwamen goede herinneringen boven.

 

Eet smakelijk!!

 

Erwtensoep

 

Heerlijk maar nogal bewerkelijk……..Ik heb nu een versie gemaakt die maar 2 minuten voorbereiding kost…….

Hoe simpel en slim maak je erwtensoep en heb je voor de komende dagen en gezonde goedvullende lunch!

Voor het gemak kan je nu grote zakken erwtensoepgroenten kopen.

Ik heb dit gemaakt na het eten tussen de afwas door….dus geen tijd is geen optie……

 

Je hebt nodig:

 

Zak groene erwten

Zak erwtensoepgroenten

Water

Laurierblaadjes

Suikervrij bouillonblokje

Magere spekjes 100 gram

 

Spoel de erwten goed schoon, doe ze in een pan met ruim water, als het kookt haal je het schuim eraf en doe je de ingrediënten erbij, behalve de spek. Laat dit 2 uur zacht pruttelen en op het einde de spek erbij.

Eet smakelijk!!

 

Chinese kikkererwten met tonijn

 

In het kader van meer peulvruchten eten en vis heb ik een nieuw eigen recept gemaakt met kikkererwten en tonijn:
Je hebt nodig voor 2 personen:

Zelf geweekte en gekookte kikkererwten
Grote zak oosterse roerbakgroenten
Blikje tonijn
Eetlepel pindakaas met nootjes zonder suiker
Optioneel: scheutje honing
Gemberpoeder
Eetlepel sojasaus
Peper

Kook eerste de kikkererwten, ondertussen de groenten bakken en daar de kruiden aan toevoegen en de sojasaus.
Als laatste het blikje tonijn toevoegen. Als allerlaatste vlak voor het serveren de pindakaas en eventueel een beetje honing.

Eet smakelijk!

 

Ik hoop je weer te inspireren om weer nieuwe recepten te proberen.

Heb je moeite om je eetgewoonten aan te passen en kun je wel wat hulp gebruiken?

Start nu een traject bij Blij Gewicht, dan profiteer je nu nog van je vergoeding van 2016 en kun je in januari met je nieuwe vergoeding starten.

Klik hier voor een overzicht van verzekeraars die vergoeden vanuit de aanvullende verzekering, dus het gaat niet van je eigen bijdrage af!

Klik hier voor mijn werkwijze en de trajecten. 

Maak een afspraak voor 28 november en profiteer van 10% HERFSTKORTING Tel: 0628594007

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.