Gezonde pannenkoeken als ontbijt, lunch en diner!

geplaatst in: recepten, tips | 0

Vandaag 24 maart is het pannenkoekendag!

Ik deel graag met jullie mijn gezonde recepten en tips om ze te beleggen.

Gezonde pannenkoeken

Bij mij thuis is iedereen dol op pannenkoeken. Ze zijn heerlijk als avondeten, maar wat er over is gaat de volgende dag in de lunchtrommel van de meiden en zelf beleg ik ze met alles wat ik tegenkom in de koelkast met de lunch. Ik ben het beslag gaan maken met water, vanwege de koemelkallergie van mijn dochter, maar we doen dit nog steeds,omdat wij het zo lekkerder vinden, maar het kan ook met een melk naar keuze. Doe je alleen boekweitmeel en/of havermout dan is de pannenkoek ook nog glutenvrij.

Om ze regelmatig te kunnen eten heb ik nu het volgende gezonde pannenkoeken recept:

Voor 16 pannenkoeken heb je nodig:

400 gram volkoren speltmeel van de AH (gedeelte havermout kan ook)
100 gram boekweitmeel (kan ook volkoren speltmeel of havermout)
liter water
4 eieren
snuf zout

Ik zet de staafmixer in het beslag om ervoor te zorgen dat er geen klontjes in komen en de havermout goed fijn is.

Met deze ingrediënten maak ik de pannenkoeken voor de kids. Zij vinden ze erg lekker met geitenkaas.

Je kunt ze met het volgende beleggen:

  • (gesmolten) geitenkaas
  • appel, rozijnen
  • banaan, walnoten, honing en een beetje kwark

Als deze klaar zijn doe ik nog door het beslag:

spinazie
2 teentjes knoflook
kruiden naar smaak

Dan bak ik de pannenkoeken en beleg ze met:

paprika, tomaatjes met fetakaas

brie, tomaatjes, komkommer, olijven
zalm met rucola sla met pijnboompitjes en een beetje honing-yoghurt dressing of spek met peren-appelstroop zonder suiker

De spinaziepannenkoeken zijn koud ook heerlijk met een beetje kruidenkaas en gerookte zalm.

Zoete aardappel-pannenkoekjes

Je hebt nodig voor 2 personen:

3 eieren
200 gram zoete aardappel
80 gram havermout
60 ml kokosmelk
snufje zout
kaneel
2 handjes rozijnen
beetje honing

Je schilt de zoete aardappel en kook deze 7 minuten. Dan doe je alle ingrediënten in de blender, behalve de rozijnen. Daarna voeg je de rozijnen aan het mengsel.
Met een opscheplepel doe je het beslag in de koekenpan en bak je de pannenkoekjes.

Mango-ei-pannenkoekje

Vanmorgen zag ik een mango liggen en dacht wat zal ik hier eens mee gaan maken?
Ik ben gek van bananenpannenkoekjes, maar het is ook goed en lekker om te variëren en heb deze variant erop bedacht:

Je hebt nodig:

2 eieren
halve rijpe mango
ongeveer 4 eetlepels boekweitmeel
beetje kaneel
Griekse yoghurt

Prak de mango fijn en doe de eieren en de boekweitmeel erbij en roer het tot een mooi beslag en een beetje kaneel.

Bak ze in de pan als kleine pannenkoekjes en serveer het met een beetje Griekse yoghurt.

Een heerlijk voedzaam ontbijtje: Bananenpannenkoekjes

Welk ontbijt gaat er altijd wel in en is echt voedzaam en vol voedingstoffen…… onze bananenpannenkoekjes. Ik sta ze regelmatig te bakken in de ochtend en er blijft dan ook nooit iets over.
Je hebt nodig:

2 eieren
1 banaan
2 eetlepels havermoutmeel
kaneel
kokosolie om in te bakken

Voor de variatie is het ook lekker om er een geraspt appeltje door te doen en wat rozijntjes!

De bananen prakken en de andere ingrediënten er goed doorheen roeren.
Het is belangrijk dat je kleine pannenkoekjes bakt, 3 in een pan per keer, anders kan je ze niet goed omdraaien.
Voor de simpele versie kun je alleen de eieren, de bananen en het kaneel doen.

 

LACTOSE-, GLUTEN- EN KIPPENEI- VRIJE PANNENKOEKEN

Als je een allergie of een intolerantie hebt voor lactose, gluten en kippenei wil je ook graag pannenkoeken eten.

Dat kan nu! Ik heb een recept met maar 2(3) ingrediënten, waar je pannenkoeken van kan bakken!

 

Je hebt nodig voor 5 pannenkoeken: 

125 gram boekweitmeel

350 ml. spa rood

snufje zout

 

Hier maak je een mooi glad beslag van met een garde en dan bak je de pannenkoeken.

Zo simpel is dat. Je kunt ze zowel hartig als met zoet beleggen.

 

Veel Bakplezier!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.